Blog

Ben ik geschikt om in de zorg te werken?

Het personeelstekort in de zorg groeit en brengt de kwaliteit ervan in gevaar. Als jij besluit om te kiezen voor een carrière binnen de zorg, dan lever jij een onmiskenbare maatschappelijke bijdrage. Er is veel geduld nodig om met cliënten te werken, maar je krijgt er ook iets onbeschrijfelijks moois voor terug. Het allerleukste is het contact met de mensen. Dat je van dichtbij in hun leven mag meekijken.

Het werken met je hart, hoofd en handen geeft veel voldoening. Als zorgprofessional tellen namelijk niet alleen jouw inhoudelijke kennis en ervaring. Dit komt goed uit. Samen in de Zorg vertelt je graag welke eigenschappen en kwaliteiten jij moet hebben om in de zorg te werken.

Aandachtig
Deze eigenschap is onmisbaar. In de zorg let je niet alleen op de grote lijnen, maar merk je ook kleine (details) op. Het is een beroep waarbij over het hoofd zien van kleine dingen, grote gevolgen heeft. Een goed voorbeeld is het toedienen van medicijnen. Een verkeerde dosering van een medicijn kan het verschil tussen leven en dood zijn.

Sociaal
Het kan soms voor cliënten lastig zijn om contact te leggen. Mensen worden soms boos of verdrietig, máár kunnen ook blij zijn. Het is belangrijk om te weten wat er speelt zodat je aanvoelt hoe je iemand kan ondersteunen. Een sociaal en open karakter is dus wenselijk bij het werken in de zorg. Het bieden van een persoonsgerichte en integrale gezondheidszorg is belangrijk. Dit zal de cliënt veel plezier en vooral nieuwe energie geven.

Empathie
Het tonen van empathie is van belang. Door iemand te steunen en een luisterend oor te bieden, kun je pratend angst wegnemen en comfort bieden. Dit kun je doen door je te verplaatsen in cliënten en andere collega’s. Kijk hoe zij hun rol invullen en luister goed naar ze. Op deze manier maak je het verzorgen van cliënten jezelf snel eigen. Help je collega’s ook waar nodig is. Let daarbij op dat je niet het werken overneemt. Als collega’s moeten jullie met vereende krachten ondersteuning bieden. Zorgen is ook samen zorgen.

Flexibiliteit
Elke dag heb je met meerdere cliënten te maken. Dat betekent verschillende verhalen, zorgvragen, uitdagingen en vooral andere handelingen. Het kan ook regelmatig voorkomen dat je ochtend-, avond- of nachtdienst in de zorg uitloopt. Je moet jezelf dus gemakkelijk kunnen aanpassen en snel kunnen schakelen. Dit is niet zozeer altijd een schepje er bovenop doen. Ook niet veel meer uren maken, maar flexibel zijn. De zorg draait 24/7 door. Het kan gebeuren dat je diensten moet omwisselen, of invallen voor zieke collega’s.

Respectvol
Het tonen van respect voor een cliënt is essentieel. Je kijkt vanuit het gezichtspunt van de ander. Het persoonlijke contact zal niet altijd prettig en harmonieus verlopen. Vaak heeft dit te maken met emoties. Wanneer je respectvol met de cliënten blijft omgaan, krijg je er iets moois voor terug. Het bespoedigt de cliënt om zijn of haar zelfredzaamheid zoveel mogelijk terug te krijgen.

Realisme
Niet iedereen heeft een duidelijk beeld wat het werken in een verzorgingshuis, zorginstelling of in de gehandicaptenzorg inhoudt. Denk niet te rooskleurig. Jouw persoonlijk bijdrage zal een klein effect hebben. Maar gaat héél veel cliënten intens gelukkig maken.

Ben je overtuigd geraakt maar twijfel je of werken in de zorg echt bij je past? Maak je niet te druk. Onze recruiters vertellen je graag meer over de ervaringen van anderen in de zorg. Wil jij direct solliciteren? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.